أَ لَمْ یَعْلَم بِأَنَّ اللَهَ یَرَى
آیا (انسان) ندانسته که خدا مىبیند.( علق/14)
در مقامی که کنی قصد گناه گر کند کودکی از دور نگاه
شرم داری ،ز گنه در گذری پرده عصمت خود را ندری
شرم بادت که خداوند جهان که بود واقف اسرار و نهان
بر تو بیگه و گاه باشد نظرش تو کنی در نظرش قصد گناه؟
تفسیر:
اگر انسان متوجه باشد که خداوند همهجا وجود دارد و در هر حالی شاهد و ناظر اعمال و کارهای اوست، دائماً مراقب کارهای خودش است.انسان عارف، عالم را محضر خدا و او را شاهد، حاضر و ناظر بر جمیع امور می داند. چنین اعتقادی، نهتنها مانع از انجام گناه و خلاف از انسان میشود؛ بلکه سبب آسان شدن تحمّل سختیها و مصیبتها نیز میشود.رسول اکرم(ص) فرمودند: «یا أباذر أعبد الله کأنک تراه، فان کنت لا تراه فانه یراک؛ اى ابوذر خداى را چنان عبادت کن که گویا او را میبینى. پس اگر تو او را نبینى او تو را میبیند( بحارالانوار، ج 65، ب 1، ص 116)
هشت دوربین مداربسته الهی:
بسیاری برای گرفتن عکس یا فیلم چند لحظهای، خیلی حواسشان به خودشان جمع میشود. یا اگر در محیطی که دوربین مداربسته است قرار بگیرند، خیلی مواظب رفتار و حالات خود هستند. این برای ما یک امر طبیعی است ،اساسا تاثیر جمله «این مکان مجهز به دوربین مداربسته میباشد» به مراتب بیشتر از جمله «عالم محضر خداست در محضر خدا معصیت نکنید» است. اما چرا؟آیا تا به حال با خود اندیشیدهایم که برای ۸ دوربینی که همیشه در حال ضبط تصاویر ما است خود را آماده کنیم دوربینهایی که هر لحظه و هر ثانیه تمام سکنات و حتی خطورات ذهنی ما را کامل ثبت میکنند.:
1.خداوند
أَلَمْ یَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ یَرَى
روایت شده که مردی خدمت امام حسین (ع) آمد و گفت: می خواهم گناه نکنم ولی نمیتوانم، مرا موعظهای کن امام فرمود: پنج کار انجام بده و بعد از آن، هرچه خواستی گناه کن وگرنه دست از گناه بکش.
الف-روزی خدا را نخور و بعد هرچه خواستی گناه کن. «فاوّلُ ذلک: لا تَأکُل رزقَ اللهِ واذنِب ما شِئتَ.»
ب- از ولایت خدا خارج شو و سپس هرچه خواستی گناه کن. «والثانی: اُخرُج مِن ولایهِ اللهِ واذنِب ما شِئتَ.»
ج-جایی پیدا کن که خدا تو را نبیند و بعد هرچه خواستی گناه کن. «والثالث: اُطلُب موضِعاً لایَراکَ واذنِب ما شِئتَ.»
د- آنگاه که ملکالموت برای قبض روح تو آمد، اگر میتوانی او را از خود دور کن و از دستش نجات پیدا کن، برو و هرچه می خواهی گناه کن. «والرّابع: اذا جاءَ مَلکُ الموتِ لِیَقبِضَ روحَکَ فَادفَعهُ عن نفسِکَ واذنِب ما شِئتَ.»
و- وقتی مأمور جهنّم خواست تو را وارد جهنّم کند اگر میتوانی داخل نشو و هر چه می خواهی گناه کن. «والخَامس: إذا أدخلکَ مالک فی النّارِ فلا تَدخل فی النّارِ واذنِب ما شِئتَ.»(جامع الاخبار،ج1ص130)
2.پیامبر اکرم(ص)
یَا أَیُّهَا النَّبِیُّ إِنَّا أَرْسَلْنَاکَ شَاهِدًا وَمُبَشِّرًا وَنَذِیرًا ای پیامبر،ما تو را شاهد (اعمال)و بشارت دهنده وبیم دهنده فرستادیم.( احزاب/ 44)
3.امامان(ع)
وَ قُلِ اعْمَلُوا فَسَیَرَى اللَّهُ عَمَلَکُمْ وَ رَسُولُهُ وَ الْمُؤْمِنُونَ وَ سَتُرَدُّونَ إِلى عالِمِ الْغَیْبِ وَ الشَّهادَةِ فَیُنَبِّئُکُمْ بِما کُنْتُمْ تَعْمَلُون( توبه/ 105)
ای پیامبر،بگو هر چه می خواهید انجام دهید .اما بدانید که خدا و رسولش و مومنان(اهل بیت)شما را می بینند وشما را به آنچه انجام می دادید آگاه می سازند.(بعضی از روایات منظور از مومنون را اهل بیت(ع) معرفی کرده اند)
4.ملائک مقرب
ما یلفظ من قول الا لدیه رقیب عتید(ق18)هیچ سخنی را بر زبان نمی آورند،مگر اینکه فرشتگانی برای ثبت اعمال در نزد آنان حاضرند
5.شهداء
وَلاَ تَقُولُواْ لِمَنْ یُقْتَلُ فِی سَبیلِ اللّهِ أَمْوَاتٌ بَلْ أَحْیَاء وَلَکِن لاَّ تَشْعُرُونَ(بقره154) شهید یعنی کسی که در دنیا شاهد اعمال مردم است ودر قیامت شهادت می دهد.
6.زمین
یَوْمَئِذٍ تُحَدِّثُ أَخْبَارَهَا(زلزال/4 (در آن روز زمین اخبارش را بازگو می کند
7.زمان
والْیَوْمِ الْمَوْعُودِ وَشَاهِدٍ وَمَشْهُودٍ و روزی که وعده داده شده ،ناظر است و بر علیه او شاهد هستند(بروج/2-3)
8.اعضاء وجوارح
وَ قَالُوا لِجُلُودِهِمْ لِمَ شَهِدتُّمْ عَلَیْنَا قَالُوا أَنطَقَنَا اللَّهُ الَّذِی أَنطَقَ کُلَّ شَیْءٍ وَ هُوَ خَلَقَکُمْ أَوَّلَ مَرَّةٍ وَإِلَیْهِ تُرْجَعُونَ(فصلت/20)
ودر قیامت به اعضاء وجوارح خود می گویند:چرا بر ضرر ما شهادت دادید؟اعضاءجواب می دهند ،خدایی که هر چیزی را به سخن می آورد مارا به نطق در آورد.
داستان:
1-پدری فرزند خود را صدا زد ودفتر مشق او را که بسیار تمیز و مرتب بود نگاه کرد و گفت: فرزندم چرا در این دفتر کلمات زشت و ناپسند ننوشتی و آن را کثیف نکردی؟ پسر با تعجب پاسخ داد:چون معلم هر روز آن را نگاه می کند و نمره می دهد. پدر گفت: دفتر زندگی خود را نیز پاک نگاه دار، چون معلم این عالم وهستی هر لحظه آن را می نگرد و به تو نمره می دهد.
2-نقل می کنند بیدار دلی بعد از گناهی توبه کرده بود، و پیوسته می گریست، گفتند : چرا اینقدر گریه می کنی ؟ مگر نمی دانی خداوند متعال غفور است ؟ گفت : آری، ممکن است او عفو کند، ولی این خجلت و شرمساری که او مرا دیده چگونه از خود دور سازم ؟
گیرم که تو از سر گنه درگذری زان شرم که دیدی که چه کردم چه کنم ؟!
حدیث:
پیامبر خدا (ص) فرمودند:وقتى روز قیامت فرا رسد، خداوند به گروهى از امتم بال میدهدتا با آنها از آرامگاهشان به سمت بهشت پرواز کنند، در آنجا خوش و مرفّه وهر طورى که بخواهند به سر مى برند، فرشتگان به آنها میگویند:آیا شما حساب را دیدید؟جواب مىدهند؛ ما حسابى ندیدیم.آیا در پل صراط مجازات شدید؟جواب مىدهند: ما پل صراطى ندیدیم.سپس مىگویند: آیا جهنّم را دیدید؟مى گویند: ما چیزى ندیدیم آنگاه فرشتگان مىگویند: شما از امّت کدام پیامبرید؟جواب مىدهند: از امّت حضرت محمّد(ص).فرشتگان مى گویند شما را به خدا سوگند، بگویید؛ کار شما در دنیا چه بود؟مىگویند: ما دو خصلت داشتیم که خداوند به خاطر آن این مقام رابا لطف و رحمت خود مرحمت کرد.مىپرسند: آن دو خصلت چه بودند؟
الف)در خلوت از خدا شرم مى کردیم مرتکب گناه شویم ب)به هر چه خداوند روزى ما کرده بود راضى بودیم.
فرشتگان مىگویند، این مقام زیبنده شماست.( مجموعه ورام، آداب و اخلاق در اسلام)